Publicerat Nyheter

Vad är responsiv design inom webbutveckling?

Vad är responsiv design?

Enkelt utryckt kan man säga att webbplatsen anpassar sig efter användarens skärmstorlek och skärmupplösning.

Varför skall man använda responsiv design?

Flertalet stora aktörer, där ibland Microsoft, förutspår att användning av mobila enheter på internet kommer att gå om stationära enheter redan under 2014. Redan idag är närmare 70% av alla mobiltelefoner som används smartphones  med internetuppkoppling. Och tittar på den yngre generationen är förmodligen siffran ännu högre. Det man har märkt i takt med att hastigheten har drivits upp på internet har kundernas tålamod minskat när man söker på internet.  Detta betyder att om man inte erbjuder en webbplats som ger kunden svar på vad han/hon söker snabbt och enkelt lämnar de webbplatsen. Man måste inse att idag är inte internet längre något nytt och spännande utan något som kunder ser som vilket informationsforum som helst, och kan man inte leverera den information de söker letar man hos konkurrenten istället.

Vad innebär detta för användaren?

Användaren får tillgång till samma webbplatsinnehåll oavsett vilken typ av enhet han använder. Detta på grund av att webbplatsen anpassar sig efter enhetens skärmstorlek.

Vad innebär detta för webbplatsägaren?

En mycket enklare innehållshantering samt lägre förvaltningskostnader om man jämför med att behöva utveckla även en separat mobil webbplats då man med responsiv design bara behöver utveckla och underhålla en webbplats.

Lösningen blir därmed mer framtidssäkrad på grund av att webbplatsen anpassar sig till ett stort spann av olika skärmstorlekar istället för specifika mobila enheter.

Vad skall man tänka på när man väljer responsiv design?

Man skall alltid tänka ”mobile first”. Detta är ofta den minsta skärmen och här gäller det att vara noga med att det man vill visa skall fungera ordentligt, utifrån denna skärmstorlek kan man sedan bygga vidare. Men det gäller att ha en sida som är översiktlig och lätt att navigera på för det är oftast här det första besöket görs av kunder som söker information.

Är det stor prisskillnad om man vill bygga i responsiv design?

Man kan säga att det initialt blir en lite högre investering, men man måste även tänka på att man slipper vidareutveckla webbplatsen för en massa olika mobila enheter då den anpassar sig. Sedan kan man ta med i beräkningarna att möjlighet att konvertera besökare till kunder ökar avsevärt i takt med användarvänligheten. Kortfattat kan man säga att detta är en investering som lönar sig.

Exempel på webbplats som använder responsiv design

http://www.arcam.com

Arcam - Responsiv webb
Arcam - Responsiv webb

Skriv en kommentar


Intresserad? Vi mejlar dig när vi publicerar ett nytt inlägg.

  • Din integritet garanteras.
  • Du kan när som helst välja att avprenumerera genom att klicka på länken i ditt mail.