Menu icon

Personporträtt: Katja Häggmalm

Kort intervju med vår grymma scrum master och systemutvecklare Katja Häggmalm.

Hur brukar du beskriva dig själv i ett par meningar?

Scout, ryttare, databasguru och C#-programmerare.

Vad studerade du innan du började jobba här på Spinit?

Jag har läst till civilingenjör i datateknik på Chalmers, den engelska titeln jag fick var M.Sc. CS&CE. Sedan har jag varit på en del utbildningar i programmering och projektledning under arbetslivet.

Vad jobbar du med nu?

Jag är scrummaster och programmerare i ECM-gruppen, som är en grupp i Envirotainer-teamet. Envirotainer är ett stort bolag som sysslar med kulcontainrar som skickas över hela världen och innehåller saker som det är väldigt viktigt att hålla en jämn och låg temperatur på, t.ex vaccin. Vi har en Android-app skriven i Xamarin, ett webbsystem i Razor (ASP.NET Core) och ett API med databaskoppling till SQL Server. Jag programmerar i alla delar av systemet. Som scrummaster pratar jag regelbundet med vår produktägare och benar ut deras önskemål från kunder till krav som vi kan implementera.


Hur trivs du på Spinit?

Mycket bra. Det är roligt att många är så engagerade och att det finns många på kontoret som man kan diskutera lösningar med. Det spelar ingen roll om folk arbetar i ett annat team med en annan kund, de hjälper gärna till ändå. I fredags hade vi vår månatliga kompetensutvecklingsdag och då var vi ett gäng från olika team som gick ihop och mobbprogrammerade för att lösa ett knivigt problem som ett av teamen hade.
Spinit har en skön inställning till balansen mellan arbete och fritid. Det är ingen som blir sur om man är sjuk eller vabbar trots att vi är konsulter. Det finns olika sportaktiviteter man kan vara med på och en fantastisk trivselgrupp som ordnar fester, AW, fika, frukost och annat. Och cheferna är närvarande och engagerade.

Har du några tips till dem som pluggar idag som vill jobba som systemutvecklare i framtiden?

Ifall programmeringen känns svår så ge inte upp – till slut trillar pengen ned. Jag hade aldrig programmerat innan jag började plugga och körde flera programmeringskurser på raken men till slut såg jag ljuset. Vilka språk man pluggar spelar inte jättestor roll utan det viktigaste är att man lär sig hur man skall tänka för att bli en bra programmerare. Man kan alltid lära sig ett nytt språk ganska fort om man har koll på grunderna och algoritmer. Stack Overflow och kollegor är bra hjälpmedel. Var inte rädd för att be om hjälp!

Har du något specialintresse inom systemutveckling?

Jag tycker att det är roligt att sitta med användarna och undersöka hur de arbetar för att försöka hitta sätt att förbättra deras verktyg. Jag tycker arkitektur är roligt och att sitta och diskutera med kollegor om hur man på bästa sätt kan konstruera en lösning.

Vilka tekniker ser du fram emot att lära dig mer om?

React skulle vara kul att lära sig. Jag kan Angular så det vore intressant att jämföra dem.

Fler av våra nyheter