Publicerat Tips

Hur vi använder WordPress för funktionella webbplatser

När det gäller publik webb väljer vi idag i nio fall av tio open-source-systemet WordPress. Inte för att det på något vis är vår standardplattform, utan för att de förstudier vi gör oftast resulterar i slutsatsen att WordPress är bäst för både kund och utvecklare.

Anledningen är att det är utbyggbart med många färdiga tilläggsanpassningar och väldigt enkelt att hantera för både utvecklare och användare. Med WordPress som grund kan WordPress användas till nästan vilket syfte du än önskar.

Det cirkulerar fortfarande många myter och förutfattade meningar om att WordPress bara är bra för bloggar. Men faktum är att begränsningarna på vad som kan göras i WordPress snarare handlar om utvecklarens kompetens än om systemets.

WordPress med språkhantering

Med tillägget WPML (The WordPress MultiLingual Plugin) får WordPress en språkhantering som är lika enkel att använda om du ska översätta några enstaka sidor till ett språk, som om du vill ha en massiv sajt på flera olika språk. Det finns även möjlighet att ge användare roller som översättare och lägga ut uppgifter till dessa.

WPML användes t.ex. i produktionen av EHC Tekniks webbplats.

En WordPressinstallation – flera sajter

Inbyggt i WordPress finns en funktion som kallas Multisite. Om man aktiverar den kan man skapa ett nätverk av flera sajter på samma installation. Fördelarna är många jämfört med att skapa flera olika installationer.

  • En inloggning för alla sajter
  • Plugin och teman kan delas mellan sajterna.
  • Användare kan begränsas till en sajt eller flera.

WordPress Multisite användes t.ex. i produktionen av Arcams webbplats.

WordPress med bokningshantering

Om du vill att dina användare skall kunna boka tider och tjänster direkt på webbplatsen, så har vi löst detta genom ett bokningsplugin från Birchpress. Vi har till exempel använt det för Stjärnåsen Skyttecenter, där plats i skyttebiografen bokas på detta sätt.

Genom detta plugin så får du möjlighet att styra vad som kan bokas, vem som utför tjänsten och var den utförs. Bokningar presenteras i en lättöverskådlig kalender och kan ändras eller avbokas direkt i denna. Betalningar kan registreras, så att du direkt ser i bokningen om allt är klart.

Kunderna får en inloggning som gör att de själva kan ändra eller avboka. Du kan sätta regler för hur långt innan bokad tid avbokning kan ske och så vidare. När tid registreras, ändras eller avbokas går ett mail ut till kund som bekräftar ändringarna.

Överlag är detta system allt du behöver för hålla ordning på dina bokningar.

WordPress med Cision- eller MyNewsDesk-integration

Många företag idag sköter nyhets- och informationsflöden via en molntjänst som MyNewsDesk eller Cision.

Om du använder någon av dessa, eller motsvarande tjänster, så vill du säkert gärna presentera informationen på din hemsida. Samtidigt vill du inte röra till situationen så att du blir straffad av sökmotorer för dubbelpublicering.

Vi har löst problemet genom att automatiskt integrera sådana tjänsters index/artikellista i våra wordpressinstallationer. Dessa flöden ser då ut som wordpress egna nyhetsflöde, men om du vill läsa en artikel i detalj kopplas du vidare direkt till tjänsten om tjänsten har en egen sida för artikelvisning.

Denna metod har vi använt på sajter som KTC och Arcam.

WordPress som en enkel e-handelsplattform

När du som kund vill ha en enkel shop, eller en online-katalog, så kan den enklaste lösningen vara att använda WordPress med ett eCommerce-plugin.

Vi har bäst erfarenheter av WooCommerce från WooThemes. Det är lätt att hantera och klarar alla de grundläggande shopfunktioner du kan vilja ha.

WordPress integrerat med ditt affärssystem

Nästan vilken data som helst som existerar i WordPress kan skickas vidare till ett affärssystem. På samma sätt kan nästan vilken data som helst hämtas från affärssystemet.

Villkoret för att det skall fungera är att det finns en webbtjänst i affärssystemet. I många fall existerar redan färdiga sådana, i många fall är det något vi kan bygga förutsatt att vi har full tillgång till affärssystemet.

Fördelen med en sådan integration är de tillfällen där data behöver vara desamma i affärssystemet och WordPress. Då får man antingen hämta data direkt därifrån, eller synkronisera data i WordPress med affärssystemet.

Skriv en kommentar


Intresserad? Vi mejlar dig när vi publicerar ett nytt inlägg.

  • Din integritet garanteras.
  • Du kan när som helst välja att avprenumerera genom att klicka på länken i ditt mail.