Publicerat Tips
Image Credit
This work, "AngularJS Superman", is a derivative of ".:`Business superman`:. 4" by Piotr Bizior. "AngularJS Superman" is licensed under CC BY by Spinit

Så fungerar AngularJS – en introduktion för både nybörjare och proffs

Har du hört talas om AngularJS? Om inte är det dags att få koll på vad det är och hur det gynnar både dig som beställare, utvecklare och slut­användare av webb. Vi har intervjuat vår system­utvecklare Sebastian Appler Olsson som förklarar vad AngularJS går ut på och hur han ser på verktygets många fördelar.

AngularJS är en mycket kraftfull upp­sättning verktyg som utökar möjligheterna med HTML eftersom du får hjälp att både enkelt och effektivt på ett nästan magiskt sätt kan generera dynamisk data till en webb­sida (t.ex. när man ska ändra en text som uppdateras på sidan i realtid) eller andra avancerade komponenter.

Sebastian Appler Olsson

– AngularJS är första steget mot nästa generations webb och det är här för att stanna. Det växer i otroligt hög takt och allt fler börja inse dess värde. AngularJS är det moderna sättet att bygga en webbsida på och jag tror att det kommer bli det självklara valet inom en snar framtid

Men låt oss backa bandet lite för dig som inte är så insatt i systemutveckling. Som du kanske vet skrivs de flesta webbsidor i allmänhet som HTML (Hypertext Markup Language) vilket är ett sid­beskrivnings­språk (även kallat taggspråk eller märkspråk). Detta språk bestämmer ett dokuments struktur och ger formaterings­anvisningar för t.ex. rubriker, stycken och kursiverad text samt hur detta skall visas för användaren på webben. Dilemmat är att HTML i grunden är statiskt och sviktar när du försöker använda det för att skapa spännande layouter eller dynamiska vyer i webbapplikationer.

För att skapa dynamik finns som bekant JavaScript vilket precis som namnet antyder är ett script-språk. Det fungerar som ett manus inbyggt i HTML-koden och ger, med sina instruktioner skrivna i klartext, möjlighet att skapa roligare grafik och snygga funktioner som t.ex. knappar, formulär, bilder och fönster.

AngularJS är i sin tur, förenklat uttryckt, ett JavaScript-bibliotek, d.v.s. en uppsättning verktyg för att bygga den ram som passar just din applikations­utveckling bäst. Med hjälp av AngularJS kan du utöka HTML:s ordförråd för din applikation och skapa flexibla och dynamiska webbsidor – en miljö som är uttrycks­full, givande för användaren och går snabbt att utveckla. Resultatet är dessutom fullt utbyggbart och möjligt att anpassa efterhand och fungerar bra ihop med många andra bibliotek. Varje funktion kan modifieras eller bytas ut för att passa utvecklarens unika behov av funktioner eller arbetsflöde.

Fördelar med Angular…

…för den beställande kunden och den digitala byrån…

Eftersom Angular är ett så komplett verktyg går utvecklingen av funktioner och komponenter betydligt smidigare och snabbare.
– Du behöver sällan lägga ner tid för att utveckla de vanligaste funktionerna; AngularJS ger enkelt tillgång till detta utan att du behöver ”uppfinna hjulet” på nytt. Det gör att utvecklaren slipper en hel del extra moment och sparar tid. Du kan dessutom få till de flesta lösningar på ett snyggt sätt utan krångel – det ökar sidans stabilitet och reliabilitet, men drar även det ner utvecklings­kostnaden, berättar Sebastian.

För slut­användarnas del innebär en webbsida utvecklad med AngularJS, att den upplevs mer dynamisk och levande. Helt enkelt roligare att besöka och interagera med, vilket i många fall leder till ökad trafik, varumärkes­kännedom och lojalitet.

…för dig som utvecklare…

– Då AngularJS är JavaScript går det att applicera på de flesta webbsidor. Andra liknande bibliotek på marknaden idag, t.ex. Knockout och Meteor, kan erbjuda en del snarlika funktioner, problemet är att de inte når ända fram. AngularJS är ett mer komplett verktyg, berättar Sebastian.

– Framförallt ger AngularJS dig möjlighet att hantera HTML som i en MVC-struktur (Model/View/Controller) med många inbyggda funktioner. Det innebär att det blir ett konkret alternativ till att använda andra vanligare MVC-ramverk för att generera HTML, t.ex. ASP .NET Razor.

Du kan i och med detta t.ex. skapa och hantera åter­användbara ”block” av en hemsida (s.k. directives) som kan nyttja verktygets alla funktioner. Exempel­vis kan du skapa en tabell som enkelt går att åter­använda på flera platser på hemsidan även om det innehåller många avancerade funktioner. Dessutom har Angular inbyggt stöd för validering, avancerad testning och kraftfull syntax för att hantera HTML såsom loopar och villkor.

– Som utvecklare är det lätt att känna att man vill använda AngularJS på alla nya hemsidor då det är så smidigt att jobba med; det finns liksom ingen anledning att inte använda det. Så fort du arbetar på ett projekt där annat verktyg används, saknar man direkt den kraft­fulla funktion­alitet som AngularJS erbjuder, avslutar Sebastian.

Läs mer om systemutveckling med AngularJS och kontakta oss på Spinit för att få mer inblick i hur vi kan hjälpa dig utveckla nästa generations webb.

Skriv en kommentar


Intresserad? Vi mejlar dig när vi publicerar ett nytt inlägg.

  • Din integritet garanteras.
  • Du kan när som helst välja att avprenumerera genom att klicka på länken i ditt mail.